Skip to main content Skip to page footer

De verschillende soorten materialen

 

In de waterbouw worden hoge eisen aan materialen gesteld. Duurzaamheid is een eerst vereiste, een lange levensduur dus. Het contactvlak water-lucht is vooral gevoelig voor aantasting en houtrot. Daarnaast moet het materiaal sterk zijn, vormvast, uv-bestendig en fraai om te zien. In dit project is de belangrijkste eis dat het niet leidt tot nog meer ontbossing in de tropen.

 

Een aantal steigers is uit kunststof gemaakt: oa. HD-PE (poly-ethyleen), GVK (glasvezelversterkte kunststof) en gerecyclede kunststof.

 

Diverse steigers zijn gemaakt van hout met (FSC-)keurmerk, oa larix, Azobé, Angelim Vermelho.

 

Verder zijn er verschillende veelbelovende nieuwe materialen, waaronder bamboe en Accoya.

Bamboe in geperste vorm (swb = strand woven bamboo) ziet er uit als tropisch hardhout en is minstens even sterk. Recent is het in een test beoordeeld met duurzaamheidsklasse 2. Dit materiaal is nog niet eerder in de waterbouw toegepast. Een uitgelezen kans dus om te kijken hoe het zich houdt.

 

Accoya is hout dat chemisch verduurzaamd is. Uit grenenhout ontstaat via het acetyleringsproces Accoya-hout dat zeer duurzaam is (klasse 1) en sterker dan het oorspronkelijke hout. In Sneek zijn twee verkeersbruggen uit Accoya gerealiseerd.

 

De lijst van materialen die in dit project zijn toegepast kan worden onderverdeeld in:
Steigers
Meerpalen
Damwanden.

 

Van de materialen zijn schetsen beschikbaar.

 

Een beschrijving van de technische uitvoering van de materialen is hier te downloaden: