Skip to main content Skip to page footer

Hoe tropisch bos sparen?

1. Hout met keurmerk kopen

2. Verduurzaamd hout

2. Ander soort materiaal kiezen ipv ´fout hout´

4. Hergebruik

5. Andere vormen

 

 

1. Hout met keurmerk kopen

Duurzaam bosbeheer zorgt voor instandhouding van het bestaande (tropische) bos en kan zelfs bijdragen in de ontwikkeling van locale bevolking. FSC wordt door velen gezien als de beste methode voor duurzaam bosbeheer, omdat het niet alleen aandacht heeft voor behoud van het bos, maar ook voor de mensen die erin leven en ervan afhankelijk zijn.

Hoewel tropisch hout de norm is, kan ook niet-tropisch hout prima dienst doen. Een voorbeeld is Oostenrijks Lariks, dat al eeuwenlang in de Middelandse zee als steigerhout wordt toegepast.

 

2. Naaldhout dat verduurzaamd is, kan ook goed gebruikt worden i.p.v. (fout) tropisch hout. Tegenwoordig zijn er diverse milieuvriendelijke verduurzamingsmethoden. Hout dat volgens de oude methode (met wolmanzouten) is behandeld, is tegenwoordig niet toegestaan voor gebruik in water, vanwege de uitloging van zware metalen.

 

3. Ander soort materiaal kiezen ipv ´fout hout´

Als hout met een keurmerk niet verkrijgbaar of toepasbaar is, zijn er vele alternatieven, in de vorm van kunststof, staal, beton en eventueel bamboe.

 

4. Hergebruik

Soms is met wat creativiteit oud hout van steigers, meerpalen en damwanden opnieuw te gebruiken. Rond de waterlijn is er vaak sprake van rotting, maar delen die altijd onder water hebben gezeten zijn vaak na reiniging ´zo goed als nieuw´. Door de slechte stukken af te zagen ontstaan er weer bruikbare delen. De lengte daarvan is wat kleiner dan oorspronkelijk, maar in principe bruikbaar, bijv. bij kleinere dieptes.

 

5. Andere vormen voor dezelfde functie

Een voorbeeld van een andere vorm voor dezelfde functie is de natuurvriendelijke oever. In plaats van een vertikale wand kan op sommige plaatsen ook een glooiend talud volstaan. Daar zitten duidelijke voordelen aan, zoals minder onderhoud en demping van golfslag.